Kissan hankinta; tietty rotu vai kaikki yhdessä?

Onko kissan hankinta pyörinyt mielessä jo hetken aikaa? Ajattelin kerätä tähän postaukseen hieman mietteitäni kissan hankintaan ja valintaan liittyen ja kertoa, miten päädyin itse Pyhään Birmaan.

Haluatko lemmikin, vai kissan? Mitä tahansa lemmikkiä valittaessa kannattaa miettiä, sopiiko tuleva perheenjäsen omaan tai perheen arkeen myös tulevaisuudessa, ja entä jos ja kun nykyinen tilanne muuttuu. Kannattaa myös tarkkaan miettiä, minkä lemmikin todella haluaa: kissa ei esimerkiksi ole ’kuin pieni koira, mutta helppohoitoisempi’ vaan täysin omanlaisensa olento, jolla on omanlaisensa tarpeet ja piirteet, kuten muillakin eläimillä. Kissa kannattaa ottaa vain, mikäli todella haluat kissan, ei niinkään mentaliteetilla mikä-tahansa-söpö-eläin-mahdollisimman-nopeasti.

Miksi minä sitten päädyin ensin kissaan ja vielä Pyhään Birmaan? Kissan valinta oli sinänsä hyvin yksinkertainen, sillä minulle ja (toisin kuin kaikki luulevat) myös avomiehelleni on aina ollut selvää, että talouteemme muuttaa kissa joskus. Molemmat pidämme kissoissa juuri niistä piirteistä, joita useimmat ei-kissa-ihmiset sanovat kaihtavansa, kuten pientä kylmäkiskoisuutta ja sitä arvokasta etäisyyttä, jota tuo olento usein ihmiseen pitää. Kissaihmiset kuitenkin tietävät sen; sen suuren luottamuksen ja yhteyden, joka syntyy ihmisen ja kissan välillä kun kissasi katsoo sinua suoraan syvälle silmiin ja niin hitaasti sulkee silmänsä ja avaa ne uudelleen.

Miksi Pyhä Birma: Minion

Menipäs runolliseksi. Kuitenkin, kun aika kissalle oli oikea aloimme toden teolla miettimään, millainen kissa meille sopisi. Etsintöjen lomassa selkeni ensin se, että kissan on oltava puhdasrotuinen. Sitten alkoikin rotujen armoton vertailu keskenään sekä nykyiseen ja mahdolliseen tulevaan elämäntilanteeseemme nähden.

Mieti, mitä toivot kissalta.  Kissoista puhuttaessa usein ensimmäinen mielikuva on perinteinen maalta saatu kotikissa ja vaikka useimmat meistä osaavat nimetä koirarotuja, harva tietää yhtäkään kissarotua nimeltä. Siis vaikka ensimmäinen aikomus olisikin hankkia lemmikki esimerkiksi eläinsuojeluyhdistyksen kautta, suosittelen tutustumaan eri rotuihin, jolloin saa paremman käsityksen siitä, millaisia kissoja oikeasti on. Vaikka jokainen kissa on yksilö, vastaa huolella jalostettu kissa usein suurelta osin rotukuvaustaan, kotikissasta saat parhaassaskin tapauksessa vain arvauksen, sillä pennunkaan taustasta harvoin tiedetään edes isää saati sukua sitä pidemmälle. Muista myös, että ihminen pystyy vaikuttamaan kissan käytökseen vain tietyn verran. Jos kissa on jo pentuaikoinaan tottunut karttamaan ihmistä, se todennäköisesti tekee niin koko loppuelämänsä vaikka tottuisiki juuri sinun läsnäoloosi. On suuri ero siinä, onko kissa tottunut läsnäoloosi ja sietää sitä, vai haluaako kissa olla läsnä kanssasi.

Mekin lähdimme tutustumaan kissan hankintaan HESY:n sivujen kautta, sillä se olisi ollut itsellekin se luontevin tapa ja ajattelin, että eihän rotukissoja kellään ole. Vietettyäni yli 10 vuotta elämästäni kotikissa-Vantun palvelijattarena päädyin kuitenkin miettimään, voiko ihmis-kissa-suhteelta saada muutakin kuin ikuisen pestin ruuan kantajana ja ulko-oven avaajana. Aloin tutustua eri rotukissoihin ja totesin: kyllä voi.

Pohdi, millaisen kodin voit tulevalle kissalle tarjota. Haaveiletko maailman seurallisimmasta sylieläjästä vai kenties verrattomasta hiirestäjästä? Olet hankkimassa itsellesi lemmikkiä ja perheenjäsentä parhaassa tapauksessa seuraavaksi 20 vuodeksi, et pelastamassa maailmaa tai edes jonkun muun hylkäämiä kisu-raukkoja. Ei ole liikaa vaadittu, että saat valita juuri sellaisen lemmikin elämäsi iloksi kuin haluat ja olettaa, että se on elänyt hyvän ja tasapainoisen elämän ensimmäisistä sekunneista lähtien. Mieti myös, mitä sinulla on kissalle tarjota. Onko reilua ottaa kissa, jonka suvussa on ulkokissaa ulkokissan perään, esimerkiksi pieneen kerrostaloasuntoon, jossa sillä ei ole mahdollisuutta ulkoilla (valjaissa tai ulkohäkissä), kuten sen ehkä vapaana eläneillä vanhemmilla? Vastaavasti kannattaa miettiä myös rotujen välillä; olisiko tietyn luonteinen kissa onnellinen minun kodissani.

Etusivu Minion

Siihen on syy, että meillä on Pyhä Birma eikä esimerkiksi eksoottisen kaunista Bengalia. Vaikka leoparditäplikkäät kissat ovatkin mitä kauneimpia, oli myönnettävä, että villikissataustainen yksilö kuolisi virikkeettömyyteen pienessä kerrostaloasunnossa, jossa sillä ei ole ulkoilumahdollisuutta. Kuoleminen saattaa tässä kohden kuulostaa hieman liioitellulta, mutta kaikennäköistä vaivaa ja terveysongelmia voi seurata, mikäli kissa ei pääse toteuttamaan luontaista itseään. Pyhä Birma sen sijaan on sopeutuvuudessaan oikein oiva valinta kerrostaloon, mutta kuten mikä tahansa aktiivinen kissa sekin kaipaa paljon virikkeitä, leikkiä ja huolenpitoa.

Valitse huolella. Päädytpä tiettyyn rotuun tai eläinsuojeluyhdistyksen kasvattiin, käytä silloinkin aikaa vaihtoehtojen kartoittamiseen. Sen Oikean etsiminen voi viedä aikaa :)

Toivottavasti sait tekstistä apua kissan hankintaan!

-Sanni-